Oliver400 skrev:
Jeg er fuldt bekendt med, at der forefindes billedstandarder. AmbiLight har blot intet med billedekvaliteten eller disse standarder at gøre, da den ikke foregår på skærmen og så vidt jeg ved strækker billedestandarderne sig ikke udover skærmen eller bagved. Men jeg kan da og er villig til at blive klogere herpå!
At your service ;-)
Principielt foreskriver standarderne et mørklagt rum, med en neutral grå baggrund omkring billedet (indskydelse: Grå og hvid er samme farve, ved forskellig lysstyrke), med en lysstyrke på 10% af skærmens maksimale lysstyrke. Opfattelsen af det vi ser er stærkt afhængigt af omgivelserne, og standarderne tager bestemt højde for det og stiller krav til det. Det skal dog siges at de størrelser folk typisk har på fladskærms-tv i hjemmet falder lidt ind et sted imellem forskellige standarder, og derfor er der en vis grad af subjektivitet i at afgøre hvordan forholdene skal være for en given skærm. Men farveskiftende omgivelser ligger ikke inden for rammerne uanset hvad.
Oliver400 skrev:
Indtil dette sker, er det stadig min holdning, at du ikke blot kan konkludere, at det er endegyldigt dokumenteret, at det er destruktivt blot fordi du og andre ikke kan lide det eller finder det forstyrrende. Det kan du subjektiv mene, men det bliver det ikke objektivt af.
Jeg kan strække mig så langt, at det skiftende lys kan forstyrre farverne i billedet og derved ødelægge det. Men det er ikke faktum, at det må forholde sig sådan.
Jeg kan strække mig så langt, at det skiftende lys kan forstyrre farverne i billedet og derved ødelægge det. Men det er ikke faktum, at det må forholde sig sådan.
Jo, det er netop dét det er. Doomguy's links forklarer det fint. Om du kan lide det eller ej, så ER det et faktum at farveskiftene på omfaldslyset ændrer på din opfattelse af hvordan farverne ser ud.
En ting der i mine øjne er ironisk i dén sammenhæng, er at hvis du lader f.eks. en blå himmel omgive af blåt lys fra Ambilight'en, så vil den blå himmel se mindre blå ud. Derfor vælger producenten så at booste farverne i selve billedet, for at det kan "følge med" Ambilight'en. Den samlede oplevelse af hvor meget "blå" du oplever, er så en kombination af dét der sker på billedet, og den lys der er rundt om. Derfor har du både en direkte effekt i at lyset påvirker din oplevelse af billedet, men også en indirekte effekt i at du er nødt til at ændre på farverne i billedet for at de ikke skal se for matte ud.
Helt kynisk, så har jeg det sådan at hvis du gerne vil have lys på hele væggen uden om skærmen, så er det nok fordi dit billede er for lille. Udover de faktuelle ting jeg har lagt frem her, så synes jeg personligt det er temmeligt grinagtigt at se reklamer og demonstrationer af hvor fantastisk det er at have lysshow på hele væggen rundt om et lillebitte billede inde i midten. Om noget så skaber lysshowet opmærksomhed på dét faktum at billedet er alt for småt. Måske gør det mig arrogant, det ved jeg ikke, men jeg har det lidt sådan at hvis man er så vild efter at det visuelle indtryk skal være større, så brug dog et større billede. Jeg har det med Ambilight som jeg har det med soundbars med kunstig surround-lyd - hvis man alligevel ikke kan eller vil lave "the real deal", så er det bedre at lade helt være.